Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Jeśli ktoś jest tak nadgorliwy jak ja, to niech wstrzyma się z przelewem należności za czynsz- zalogowałam się na BOK (zwykle tego nie robię, ale chyba jakieś przeczucie ) i okazało się, że wzrosły opłaty miesięczne- ale wyliczenie dostaniemy dopiero 8 września.
Pogrzało ich ? A jakie parametry się zwiększyły ?
Doświadczaj życia ...
Wg mnie (przynajmniej u mnie) zmianie uległo:
W góre:
- Fundusz remontowy
- Utrzymanie i konserwacja nieruchomości
Obniżyli natomiast C.O. o 1 zł
Może to przez te krzaczki na placu zabaw ? ;PPP
Ostatnio edytowany przez lash19 (2017-09-07 12:48:10)
dokładnie jak pisze Lash19 ja jeszcze wyliczenia nie widziałam, ale Główny Księgowy pisał mi elaboraty o ustawie prezydenta Bydgoszczy, która weszła w życie z dnia na dzień: o mniejszej kwocie dofinansowania na członka spółdzielni, funduszu remontowym, o wzroście minimalnego wynagrodzenia o 8% co powoduje wzrost cen usług i materiałów, ale ostatnia weryfikacja tych cen miała miejsce 1.04.2016. Dla mnie trochę bełkot, ale co ja mogę....
i tak muszą przysłać oficjalną wiadomość o zmianie wysokości czynszu, ja nic nie dostałem.
Doświadczaj życia ...
dzis sprawdzalem jest o 10 zl wiecej
@ lash19 zostaw krzaki w spokoju, bo twój żart rozpęta burzę hehehe
Zapewne co roku będzie podwyżka, remontowe będzie wzrastać.
Miejmy nadzieję, że w końcu uda się zaoszczędzić na tym C.O.
Ostatnio edytowany przez Rav (2017-09-08 14:52:30)
ale to chyba jakieś granice ma i nie będzie wzrastać bez końca??
Myślę że będzie wzrastać cały czas. To raczej naturalne.
no bez jaj... to znaczy, że za 10 lat fundusz remontowy będzie wynosił jakieś 25% kwoty czynszu, a później jeszcze więcej???
10 lat? Ja liczę, że jednak uzbierane pieniążki będą co kilka lat wykorzystane na naprawy i modernizacje
To jest jak najbardziej normalne, kupujesz nowe mieszkanie - masz 3 lata bezpłatnej gwarancji, im starszy blok tym więcej usterek - a to jak wiadomo, słono kosztuje Niemniej pewnie większe podwyżki będą w początkowym okresie, później się to ustabilizuje
to jednak lepsze rozwiązanie niż zapłata większych sum jednorazowo
Ostatnio edytowany przez Rav (2017-09-12 15:44:21)
Tak Rav, ale zauważ że my mamy dość wysokie te czynsze i nie zdziw się jak za CO każą Ci dopłacić :D:D
Doświadczaj życia ...
Na rozliczenie CO czekam z niecierpliwością
Oby były zwroty... Jednak nowe, ocieplone budownictwo - trzeba myśleć pozytywnie
Fakt, czynsze wysokie, ale mało jest osiedli z tak zadbaną zielenią - coś za coś, niestety.
Wiesz może kiedy rozliczenie CO?
Niestety nie znam dokładnej daty - jak pisałem do PSM w sierpniu czy znają dokładniejszy termin to w odpowiedzi otrzymałem - wrzesień.
Mi odpisali ze koniec wrzesnia
Dziś dostałem rozliczenie c.o. bez szału 80zl nadpłaty a myślałem o przeliczeniu czynszu . Ale przy tej kwocie to bez sensu
Ostatnio edytowany przez stiopa (2017-09-21 11:29:22)
ja jeszcze nic nie dostałam ale też się szału nie spodziewam... nie było poprzednio, to i teraz nie będzie...
o to jestem ciekawy co zastanę w skrzynce pierwsze rozliczenie za pierwszy sezon grzewczy może powalić na nogi
Osobiście liczę na zwrot - zlikwidowałem grzejnik w kuchni, jeden pokój ogrzewany okazjonalnie, przeważnie w weekendy. Poza tym codziennie zamykałem grzejniki pod nieobecność... Bardzo sie zirytuje jak będzie inaczej... PSM odpisał mi dwa dni temu ze zgodnie z regulaminem maja czas do końca września...
Ja dostałem wyliczenie nie z liczników tylko z metrów lokalu to jest pierwsze rozliczenie może dla tego taka lipa
Takie dziwne wyliczenie otrzymałem rok temu - nie miałem pojęcia, że tak będzie to dokonywane - gdybym wiedział, lepiej bym wygrzał ściany i w ogóle nie skręcał grzejników zimą... Ale cóż, chciałem dobrze a wyszło jak zawsze, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej.
Zakładam, że jesteś z bloku 6C, że takie rozliczenie dostałeś??
Ja dostałem wyliczenie nie z liczników tylko z metrów lokalu to jest pierwsze rozliczenie może dla tego taka lipa
Właśnie, skoro od metrów kw to blok 6C tak? Ja też z 6C a nic nie mam jeszcze. Zapewne w przyszłym tygodniu wrzucą coś do skrzynek.
Tak 6c mam zmienione do korespondencji na email może szybciej wysyłają elektronicznie
nie wysłali jeszcze na na maila do starszych bloków, bynajmniej ja nic nie dostałam
nie wysłali jeszcze na na maila do starszych bloków, bynajmniej ja nic nie dostałam
Sprawdź BOK, może już masz rozliczone.